top of page

Opties, opties, opties…..

Bij het kiezen van je sloep gaat het naast het formaat, de aandrijving en de capaciteit van de accu’s - lees ook onze eerdere blog over het kiezen van de juiste sloep & configuratie - al snel over allerlei mogelijke opties. Opties qua veiligheid, uitrusting, comfort en nog veel meer. De keuze is reuze zeg maar. In dit blog geven we je een overzicht van mogelijke opties en wat ze wel en niet voor jou en je vaarbeleving zouden kunnen betekenen. Sommige zijn ‘no-brainers’ andere zijn meer ‘nice-to-have’ om het maar eens in goed Nederlands te zeggen. Nou houden wij bij ZuidWesterSloep niet zo van onnodige tierlantijnen en opsmuk dus onze optielijst hebben we beperkt tot zaken waarvan wij vinden dat ze echt bijdragen aan je sloep en je vaarbeleving. Voor het overzicht hebben we ze hier ingedeeld in een aantal categoriën.ZuidWesterSloep ZWS-595
Een compleet uitgeruste ZWS-595 met stootrand, bumper, vlaggestok met verlichting en kussenset met rolkussens.

Bescherming & veiligheid

De optie die wij sterk adviseren en vrijwel iedere klant neemt zijn de stootlijsten aan bakboord en stuurboord. Gemaakt van gerecycled landbouwplastic beschermen deze stevige lijsten je sloep tijdens aan en afmeren en andere uitdagingen langzij. Rubber kan ook, maar is minder duurzaam is onze ervaring. We gebruiken het wel voor schokdemping aan de voorzijde: de zgn. stootbumper op de kop. Wel zo robuust en veilig. En natuurlijk adviseren wij een setje stootwillen, vooral voor de andere boot.

Bij verhuursloepen is hij meestal standaard maar ook sommige particuliere klanten willen hem (hangt af van het vaarwater): de schroefbeschermer. Een extra bescherming aan de onderzijde van de boot die voorkomt dat de schroef tegen objecten botst onder het wateroppervlak. En natuurlijk maken de vlaggestok met LED verlichting dat je goed zichtbaar bent in het donker.


Waterplezier

De meeste van onze klanten brengen hun tijd niet alleen door ìn de boot maar ook ernaast: lekker zwemmend op de mooie dagen. Dan maakt zo’n aangelast zwemplateau - zeker in combinatie met een telescoop zwemtrap - aan de achterzijde van de sloep het aan boord klimmen eenvoudig. Of lekker bungelen met je benen in het water. Als alternatief kan je ook voor een zwemtrap kiezen die we op de spiegel monteren.


(Zit-)comfort

ZuidWesterSloep ZWS-730
Een ZWS-730 met buiskap/voortent en zwemplateau

Je kunt natuurlijk prima op de aluminium banken zitten maar zeker op de zonovergoten dagen is het toch wel erg lekker om zo’n kussenset op maat te nemen. Helemaal als je ook de rolkussens voor op de relingen erbij neemt, op die manier zit je heerlijk comfortabel en gesteund in je rug. Standaard hebben we de kussens in twee kleuren op voorraad: navy-blauw en grijs-anthraciet. Maar je kunt ook uit andere kleuren kiezen, dan laten we ze apart voor je maken. Het aantal relingen op je boot kun je zelf bepalen, net als het aantal luiken onder de banken waar alle kussens zonder problemen in passen, wel zo handig. En voor de echte zonneaanbidders hebben we een los zonnedekje met bijpassend kussen zodat je van de voorste banken een heus zonnedek kan maken. Als budgetoptie hebben we ook een alternatief in de vorm van kleine gevlochten nylon zitkussens. Niet op maat gemaakt, maar wel heel praktisch, duurzaam en met goed zitcomfort.


Ben je wat slechter ter been of vindt je het gewoon fijn om zo gemakkelijk mogelijk aan en van boord te kunnen stappen dan biedt een instaphulp in de vorm van een demontabele paal uitkomst. Op die manier val je nooit tussen wal en schip.

Onderhoudsgemak

ZuidWesterSloep heeft onderhoudsarm hoog in het vaandel staan: je moet zo min mogelijk gedoe aan het beheer en onderhoud van je sloep hebben. Daarom zijn al onze sloepen zelflozend waardoor het regenwater automatisch wordt afgevoerd en je geen dekzeilen nodig hebt. Booteigenaren in de (binnen-)stad hebben vaak last van vallende bladeren in de herfst die deze zelflozers kunnen verstoppen, we raden dus aan dit regelmatig te controleren. Heb je daar geen zin in of tijd voor dan is een bladernet een goede optie. Het laat het regenwater door maar vangt de bladeren af die daardoor wegwaaien. Maar het biedt geen beschutting tegen zwervers of andere binnendringers.

En wil je jouw display en stuur zo lang mogelijk netjes te houden kun je ervoor kiezen om een stuurstandhoes voor over de middenconsole te nemen. Deze kun je verankeren aan het accukist-of bankslot zodat hij niet wegwaait of wordt meegenomen.ZuidWesterSloep ZWS-525
Een (ingeklapte) Bimini op een ZWS-525

Vrij van de elementen

Toegegeven de zomers worden steeds langer en warmer in ons land. En de een kan daar beter tegen dan de ander. Veel van onze klanten kiezen voor een bimini (een inklapbare zonnetent) die ter hoogte van de stuurstand wordt gemonteerd en zo schaduw biedt op de achterzijde van de kuip. Klanten die hun vaarseizoen willen verlengen of de wieg uit de zon willen halen kiezen voor een buiskap. Bij de grotere boten (o.a. ZWS-600) kan deze buiskap ook vergroot worden tot een soort van voortent. Deze kun je desgewenst helemaal dichtritsen of halfopen laten. In dat laatste geval vaar je niet alleen heerlijk beschut, maar kun je zelfs overnachten en de boot als ‘weekender’ gebruiken.


ZuidWesterSloep ZWS-600
Een zwart gewrapte ZWS-600

Styling

Natuurlijk is je sloep voorzien van een eigen gekozen naam, daar zorgen wij voor. Maar wil je jouw sloep nog meer eigen karakter geven dan is wrappen wellicht wat voor jou. Je kunt de boot in elke gewenste kleur laten wrappen. Op die manier geef je je sloep een geheel eigen ‘smoel’ of laat je deze perfect aansluiten op de de kleur en huisstijl van je bedrijf.

Overige zaken

Je ontkomt er niet meer aan in deze tijd: de oplaadmogelijkheid voor je mobiele telefoon. Bij veel klanten bouwen we een USB-lader en/of 12 Volt aansluiting in waarmee je een telefoon of andere USB-apparaten en, bijvoorbeeld, een draagbare koelbox van stroom kan voorzien. Let wel, een koelbox trekt wel stroom die ten koste gaat van de actieradius. Vind je het een fijne gedachte dat je in geval van diefstal je boot altijd kan traceren dan is een GPS-unit wellicht wat voor jou.Comments


bottom of page