top of page

Welk sloep-type past bij mij?

Bij de aanschaf van een sloep komt er best wel veel op je af. ZuidWesterSloep heeft zeven verschillende modellen in haar gamma, verschillend in formaat (lengte en breedte), stijl en vaargedrag. Hoe bepaal je nu welk type je moet kiezen? In dit blog wat tips en aandachtspunten die je kunnen helpen bij het kiezen van het juiste model sloep.


Welk vaarwater?

alle argumenten voor het kiezen van een sloep op een rijtje
Een ZWS-525 op Hollandse wateren

Al onze sloepen zijn geschikt voor het Nederlandse binnenwater (CE keuringsklasse D - tot golven van een halve meter) maar een ZWS-420 (420 is de lengte in centimeters) met een lichte motor voelt toch echt wel als een notendop op een druk bevaren kanaal met grote binnenvaartschepen. Dan voel je je heel wat beter in een ZWS-600 met een flinke elektromotor. Dus kom je regelmatig op groter open water en/of druk bevaren kanalen dan zul je sneller kiezen voor een wat grotere boot met een meer krachtige motor. Vaar je doorgaans op grachten en kleiner binnenwater dan zijn ook de kleinere typen sloepen met lichtere motoren een prima keuze.


Met hoeveel mensen wil je varen?

De grootte van de boot is natuurlijk afhankelijk van met hoeveel mensen je wilt kunnen varen. De ZWS-420 is bedoeld voor max 5 personen. De ZWS-500 is geschikt voor 2 gezinnen (4 volwassen en 4 kinderen). Ga je naar 7-9 volwassen dan is de ZWS-595 of groter meer geschikt. Ook is het natuurlijk anders als je een boot zoekt om een paar uurtjes mee te varen of een boot om langere tijd of zelfs meerdaagse tochten mee te maken. In dat geval zal je liever een boot willen met wat meer bewegingsruimte zoals de ZWS-600, ZWS-680 of ZWS-730. Deze boten zijn ook geschikt om te voorzien van een afsluitbare buiskap waaronder je kunt slapen. En ze zijn ook zeer geschikt om uitgerust te worden met een zwemplateau aan de achterkant van de boot net boven de waterlijn.

elektrisch varen is de toekomst
Een ZWS-730 met zwemplateau en buiskap

Aandrijving & opladen

De meeste ZWS sloepen worden voorzien van elektrische aandrijving. Met name onze ZWS-420, ZWS-500, ZWS-595 en ZWS-680 zijn specifiek ontworpen voor zeer efficiënt elektrisch varen. Er is minder vermogen nodig voor dezelfde kruissnelheid waardoor je dus langer kan varen met een acculading. Dat zie je terug in de wat smallere en rondere vorm van het onderwaterschip. 3KW is meer dan genoeg om deze sloepen goed te laten varen. Kom je vaak op groter open water en/of vaar je met meer mensen aan boord dan kies je waarschijnlijk voor de 6 KW motor voor wat extra kracht.


Het grote voordeel van efficiënt vaargedrag is dat deze boten met accu’s van slechts 11 kilo toch 3 uur kunnen varen met 6 km/h (grachtensnelheid). Neem er 2 mee en je kunt een halve dag varen. Deze accu’s zijn dus goed draagbaar en makkelijk thuis op te laden. ZWS biedt verschillende typen draagbare lithium accu’s aan. Een app op je smartphone en een bluetooth verbinding zorgen ervoor dat je precies weet hoeveel energie je nog aan boord hebt.


Ook de ZWS-550, ZWS-580, ZWS-600 (met 3 KW tot 6 KW) en ZWS-730 (met 6 KW tot 12 KW) laten zich zeer goed elektrisch varen. Meestal worden deze boten voorzien van een grotere (vaste) accu set, waarvoor je wel een oplaadpunt nodig hebt bij je ligplaats (gewone huis-tuin-en-keuken aansluiting van 220 volt).


De ZWS-580, ZWS-600 en ZWS-730 kunnen ook met een 4-takt benzine motor worden gevaren (8-20 pk). Zeker als je nu (nog) geen oplaadplek hebt, maar al wel wilt varen in een ruime boot, is dat ook een prima optie. Het is een geruststellend idee dat als zich wel een oplaadmogelijkheid gaat voordoen, deze boten binnen 1-2 dagen getransformeerd kunnen worden in een elektrisch varende boot. De bun, de accukist voor de stuurstand…. alles is er al klaar voor.

een elektrisch aangedreven aluminium sloep van ZuidWesterSloep, de ZWS-595
Een ZWS-595 op het Amsterdamse IJ

Vaargedrag

Alle ZWS modellen laten zich relatief eenvoudig varen, daar zijn ze op ontworpen. Al zul je je als leek wat sneller vertrouwd voelen met een ZWS-500 dan met een ZWS-730.

Alle boten worden aangedreven door een (elektrische) buitenboordmotor in de afsluitbare bun. Je bedient de motor via een stuur en een gashandel. Je hebt dus geen separaat roerblad. Je vaart voor een belangrijk deel op de schroef. Meer gas is meer tractie, Dus na het indraaien bepaalt de hoeveelheid gas de scherpte van de bocht. Het varen met een buitenboordmotor (ipv een schroefas en roerblad) is het meest direct en responsief. Ook het achteruit varen is makkelijker dan in geval van een separaat roerblad.


Stijl

Over smaak valt altijd te twisten. De ZWS sloepen hebben allemaal een eigen stijl en vormgeving. Van ons oermodel de ZWS-580 met de markante hoge stijlsteven en overnaads gelaste romp, tot de elegante vorm van de ZWS-500, ZWS-595 en de ZWS-680 of de bredere en stoere ZWS-550, ZWS-600 en ZWS-730. Dus naast de meer rationele argumenten hierboven zal de een zich meer aangetrokken voelen tot het ene model dan het andere. Voor alle ZWS modellen geldt echter: robuust, degelijk, hufterproof, zelflozend en zo goed als onderhoudsvrij.

markant ontworpen sloepen van ZuidWesterSloep
De markante ZWS-580

Budget

Tja, en naast het vaststellen van je vaarbehoeften, beoogde gebruik en gewenste stijl is natuurlijk ook je budget bepalend. En daar kun je ook wat mee spelen. Een iets kleiner type met wat meer opties of vermogen en accuduur? Of juist een tandje groter en dan sparen voor een accu-uitbreiding en/of wat extra opties. De prijsrange voor een vaarklare aluminum sloep met elektro-aandrijving loopt van ongeveer 11.000 tot 40.000. Een gesprek met ons daarover kan je helpen in je keuze.


Proefvaren

proefvaren met een elektrisch aangedreven sloep van ZuidWesterSloep
Proefvaren in het Twiske met een ZWS-600

Je koopt natuurlijk geen sloep zonder eerst proef te varen. Proefvaren is een belangrijk moment om de sloep van je keuze te voelen en te ervaren. En ons alle vragen te stellen die je maar kunt bedenken. En stel jij ze niet, dan stellen wij ze wel voor je. Want meer dan 14 jaar ervaring in elektrisch varen met aluminium sloepen brengt veel kennis en gebruikerservaring met zich mee. In de haven in het Twiske boven Amsterdam Noord liggen onze (demo) sloepen. Neem contact met ons op voor een rondje. We doen niets liever dan het water op gaan.
Comments


bottom of page