top of page

Welke elektromotor past bij welke boot?

Welke elektromotor is geschikt voor welk type boot? Hoeveel accucapaciteit heb ik nodig? Is er genoeg ruimte aan boord? En wat als ik geen oplaadpunt heb? Zijn de accu's wellicht draagbaar? Of is een hybride oplossing mogelijk met een deel vaste accu's en een deel draagbaar?
Het zijn herkenbare vragen. En ze zijn niet eenduidig te beantwoorden. Het hangt van je situatie en je wensen af welke motor het beste is voor jouw boot. Uiteindelijk zijn deze factoren bepalend:

· gewicht, lengte, opbouw (windgevoeligheid) en rompvorm van de boot

· gewenste kruis- en topsnelheid boot

· (gemiddeld) aantal opvarenden

· het vaarwater (grachten en/of grotere meren)

· beschikbaarheid van een oplaadpunt

· de gewenste actieradius

· beschikbaarheid van een veilige, afsluitbare plek voor de accu’s

· voldoende remvermogen (denk aan drukke grachten)

· en natuurlijk …. je budget


Op volle toeren

Killowatts en ampèrages zijn termen die door de verschillende leveranciers gebruikt worden om de stuwkracht van hun elektromotoren aan te geven. Je kunt die getallen niet 1-op-1 vergelijken met pk’s. Ook al omdat een elektromotor bij lage toeren, zoals bij het wegvaren, meteen al het volle vermogen beschikbaar heeft. In de hoge toeren heeft een benzinemotor juist weer wat meer bereik. Kortom, een exacte vergelijking tussen benzine- en elektromotoren op basis van vermogen is niet mogelijk. Maar een 3 kilowatt motor staat voor ongeveer 8-10 pk. Een 6 kilowatt voor 12 -15 pk.


Efficiënte prestatie

Kies een elektromotor die de kruissnelheid van je boot op 30 tot 50% van zijn capaciteit kan halen. Dat levert namelijk de meest efficiënte prestatie op, zowel qua levensduur van de motor als qua accuverbruik. Ook belangrijk voor de actieradius van je boot. Om je wat houvast te geven: onze kleinere boottypen zoals de ZWS-420 en ZWS-500 zijn prima te varen met een 1KW elektromotor. Vanaf de ZWS-500 leveren we meestal een 3KW motor. En vanaf de ZWS-595 kan een 6KW motor een goede keuze zijn. Zeker als je op wat groter water vaart of als je vaak met wat meer mensen aan boord bent. Motorkeuze heeft natuurlijk ook invloed op je accu's aan boord. Ga je bijvoorbeeld voor een 6KW motor dan ligt het meer voor de hand voor een grotere, vaste accu te kiezen. Maar: tegenwoordig wordt het je wel heel gemakkelijk gemaakt met draagbare lithium accu's die elk zo'n 3-4 uur vaartijd leveren bij grachtensnelheid. En onze 420, 500, 595 en zelfs 680 laten zich allemaal met draagbare accu's varen. Lees er meer over in ons blog: Accu's, de keuze is reuze.


Eerst proberen

Nog een tip: probeer uit wat het beste bij jou past, voordat je een aankoop doet. Elke boot is anders, maar ook elke schipper. Om die reden kun je (op afspraak) een testvaart bij ZuidWesterSloep inplannen. Dan kun je zelf ervaren wat het is om elektrisch te varen. Meestal hebben we verschillende sloeptypen in onze havens liggen zodat je goed kunt kiezen en vergelijken. Neem gerust contact met ons op.


Comments


bottom of page