top of page

Welke elektromotor past bij jouw boot?

Welke elektromotor is geschikt voor mijn boot? Hoeveel accu capaciteit heb ik nodig? Is er genoeg ruimte aan boord? En wat als ik geen oplaadpunt heb? Zijn de accu's wellicht draagbaar? Of is een hybride oplossing mogelijk met een deel vaste accu's en een deel draagbaar?Het zijn herkenbare vragen. En ze zijn niet eenduidig te beantwoorden. Het hangt van je situatie en je wensen af welke motor het beste is voor jouw boot. Uiteindelijk zijn deze factoren bepalend:

· gewicht, lengte, opbouw (windgevoeligheid) en rompvorm van de boot

· gewenste kruis- en topsnelheid boot

· (gemiddeld) aantal opvarenden

· het vaarwater (grachten en/of grotere meren)

· beschikbaarheid van een oplaadpunt

· de gewenste actieradius

· beschikbaarheid van een veilige, afsluitbare plek voor de accu’s

· voldoende remvermogen (denk aan drukke grachten)

· en natuurlijk …. je budget


Op volle toeren

Lbs (ponden), (kilo)watts en ampèrages zijn termen die door de verschillende leveranciers gebruikt worden om de stuwkracht van hun elektromotoren aan te geven. Je kunt die getallen niet 1-op-1 vergelijken met pk’s. Ook al omdat een elektromotor in de lage toeren, zoals bij het wegvaren, beter zijn vermogen regelt dan een benzinemotor. In de hoge toeren heeft een benzinemotor juist weer meer bereik. Kortom, een exacte vergelijking tussen benzine- en elektromotor op basis van vermogen is niet mogelijk. Maar een 2 kilowatt motor staat voor ongeveer 5-6 pk. Een 4 kilowatt voor 8-9 pk.


Efficiënte prestatie

Ga je voor elektrisch? Kies dan een elektromotor die de kruissnelheid van je boot op 30 tot 50% van zijn capaciteit kan halen. Dat levert namelijk de meest efficiënte prestatie op, zowel qua levensduur van de motor als qua accuverbruik. Ook belangrijk voor de actieradius van je boot.


Eerst proberen

Nog een tip: probeer uit wat het beste bij jou en je boot past, voordat je een aankoop doet. Elke boot is anders, maar ook elke schipper. Om die reden kun je (op afspraak) een testvaart bij ZuidWesterSloep inplannen... met je eigen boot. Dan komen we op locatie, met verschillende typen (buiten boord) motoren langs om uit te proberen. Denk aan de Torqeedo Travel, Torqeedo cruise 2.0 of e-propulsion motoren. We vragen hier een vergoeding voor van 75 euro. In geval van aanschaf wordt dit bedrag weer van de factuur afgetrokken. En moet er een oude buitenboord motor worden ingeruild dan doen we dat ook.

Maak een afspraak via het contactformulier of bel Michel op 06.24 70 24 11.


bottom of page