top of page
ZuidWesterSloep, elektrische sloepen, aluminium sloep, duurzaam varen, elektrisch varen

OVER ZUIDWESTERSLOEP

ZuidWesterSloep is een kleine ambachtelijke werf gevestigd in een oude eendenhouderij gelegen op de grens van Amsterdam Noord en Oostzaan. Zij richt zich op de productie van duurzame, elektrisch aangedreven aluminium sloepen. Opgericht in 2009 heeft ZWS al meer dan 15 jaar ervaring in het bouwen van sloepen specifiek gericht op elektrisch varen. Alle ZuidWesters worden met de hand gebouwd. Stoer, robuust, degelijk, onderhoudsvrij, no-nonsense, dat zijn de kernwoorden van zowel de sloepen als de werf. Advies is bij ZuidWester altijd recht-door-zee. Geen poespas en bla bla maar gericht advies voor jou waar je wat aan hebt. En past het niet dan zeggen ze dat ook. En natuurlijk wordt er eerst gevaren voordat er beslist wordt. En dat kan gemakkelijk om de hoek: bij de ZuidWesterSloep Steiger in natuurgebied het Twiske liggen diverse typen sloepen klaar voor een proefvaart. En ben je klaar met varen dan neem je een lekker bakje koffie bij de buren, het horecapaviljoen van Twiske Haven of geniet je anderszins van dit prachtige natuurgebied.

​

ZuidWesterSloep wordt geleid door Michel Doggenaar en Reinoud Boersma, twee oude studievrienden, die niets liever doen dan met hun handen werken, op het water zijn en mensen blij maken met de mooie vaarervaring die uniek is voor elke ZuidWester. De mannen zijn markant, robuust en recht-door-zee, net als hun boten. Verwacht van hun geen flauwekul en dealer-verkooppraatjes. Met aardig wat kilometers op de teller, zowel op het water als op de wal weten de mannen inmiddels wat er te koop is en het kaf van het koren te scheiden.

​

ZuidWesterSloep is aangesloten bij de NJI, de Nederlandse Jachtbouw Industrie, onderdeel van de Metaalunie en lid van de branchevereniging van duurzame botenbouwers, de Coalitie Duurzaam Varen.

​

Hoe het begon...

Na jaren in de corporate wereld kwam Michel in contact met ontwerper Joris Scheepers. Joris had een markante, eenvoudige aluminium boot ontworpen, de eerste ZuidWesterSloep,  Michel wist hoe hij die kon vermarkten. Wat volgde was een vliegende start van ZWS, met als concept onderhoudsvrij, no-nonsense, betaalbaar en duurzaam varen. 


Joris ontwierp de eerste ZuidWesters maar stapte vrij snel weer uit het bedrijf om zijn onderwijspassie te volgen, waarna Michel alleen verder bouwde aan ZuidWesterSloep waarbij de focus in sloepontwerp steeds meer op efficiënt elektrisch varen kwam te liggen. Na verloop van tijd stapte Reinoud in het bedrijf, een oude studievriend, om samen verder te bouwen aan een robuust en groeiend bedrijf. Inmiddels zijn we alweer jaren verder en staat er een florerende duurzame scheepswerf op de grens van Amsterdam Noord. Klanten kunnen kiezen uit tien modellen sloepen èn een prachtig zeilscheepje, de Tjotter. Na al die tijd is ZWS niet alleen expert in no-nonsense aluminium sloepen, maar ook in elektrisch varen. Doordat Michel ook aan de basis heeft gestaan van een commercieel verhuurplatform voor elektrische sloepen weet ZWS exact hoe je een betrouwbare en zorgeloze sloep, die intensief en langdurig wordt gebruikt, ontwerpt en afbouwt.

In al die jaren is de ambitie waar alles mee begon echter onveranderd gebleven: 

​

Mooie, betaalbare en duurzame aluminium sloepen maken voor iedereen die houdt van varen en gezelligheid, maar níet van hozen, poetsen, verven, repareren en winterklaar maken.

De ZWS-580, de allereerste ZuidWester.
Michel Doggenaar van ZuidWesterSloep

Michel Doggenaar

 

Michel kreeg het plezier van varen met de paplepel ingegoten. In zijn visie moet een boot vooral functioneel zijn en geen zorgen of extra werk geven. Je moet er gezellig met familie of vrienden mee het water op kunnen; slot eraf, instappen en gáán. Precies waar ZuidWesterSloep voor staat.​

​

‘Functionaliteit vind ik heel belangrijk. Als je zo’n sloep koopt, moet ‘ie precies doen waar jij ‘m voor wilde hebben en geen onnodige problemen veroorzaken. Ik vraag dus altijd door over wat klanten verwachten van zo’n boot, waar ze de sloep voor willen gebruiken en wat hun situatie is. Ik probeer iedereen de perfecte sloep te leveren en ga daarin heel ver, maar ik beloof niets wat ik niet kan waarmaken. Misschien ben ik geen typische scheepsbouwer of -verkoper, maar dit is hoe ik er gelukkig van word: kwaliteit bieden, duurzame oplossingen zoeken, leuk contact onderhouden met klanten, veel service bieden, steeds beter worden en mijn kennis over elektrisch varen delen.’ 

​

Luister hier naar Michel's verhaal.

Reinoud Boersma van ZuidWesterSloep

Reinoud Boersma

 

Na een lange carrière in het internationale bedrijfsleven, eerst als marketeer en bedrijfsstrateeg, later de focus verleggend naar innovatie, duurzaamheid en het opzetten van bedrijven hierin wereldwijd, werd het tijd voor wat anders. Kleiner, dichter bij huis en meer waarde toevoegend, dat ware de steekwoorden bij het opzetten van zijn eigen bedrijf gericht op innovatie en duurzaamheid. Minder bull shit en bla bla, meer echt doen en neerzetten.

Altijd genoten van het 'werken met je handen' kwam er ook meer tijd voor dingen als meubelmakerscursussen. En het helpen van een vriend die het steeds drukker kreeg met het bouwen van sloepen ;-).... Enfin, lang verhaal kort, een aantal jaar geleden is Reinoud ingestapt als compagnon bij ZuidWesterSloep en bouwen de mannen samen gestaag door aan de groei van ZWS.

​

"Ik ben allergisch voor flauwekul. Lege verkooppraatjes, niet echt zeggen waar het op staat, dingen beloven die je niet waar kan maken. Wees gewoon jezelf, blijf eerlijk, geef advies en probeer te helpen, ook wanneer je iets niet weet of het wellicht niet leidt tot een verkoop. Jezelf lekker voelen op het water, plezier hebben van je boot op een manier die ook nog eens weinig impact heeft op de omgeving, dàt is waar het om gaat. De door jou gekozen ZuidWester moet bij je passen: het gebied waar je wil varen, de manier waarop je een boot wil gebruiken, de grootte en uitvoering aansluitend op je wensen. Pas als dat klopt dan heb je echt plezier van je boot."

patroon zuidwestersloep-14.png
bottom of page