Eerder ging het in onze blogreeks al over de duurzaamheid van aluminium en dat vanuit een milieuvriendelijk perspectief aluminium over de gehele levenscyclus een zeer duurzaam bouwmateriaal is in de maritieme wereld (en daarbuiten). Wil je daar meer over weten, lees dan vooral https://www.zuidwestersloep.nl/post/de-duurzaamheid-van-aluminium.
Eén van de belangrijkste redenen voor die duurzaamheid is dat aluminium eeuwig mee gaat. Letterlijk. Het corrodeert (roest) niet en aluminium degenereert niet, ook niet na herhaaldelijk recyclen. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere materialen, die verliezen in meer of mindere mate hun oorspronkelijke eigenschappen na hergebruik. Downcyclen dus in plaats van echt recyclen. Bij elke keer recyclen blijft er steeds iets minder van het materiaal over. Zo niet bij aluminium, dat blijft eeuwig goed.
Mooi zo’n technisch verhaal zou je zeggen, maar het heeft als bootbezitter een een heel relevant positief gevolg: de waardevastheid van uw sloep. De marktwaarde van een ZuidWesterSloep blijft onder normale economische omstandigheden hoog en stabiel. Sterker nog, onlangs verkochten we een van de allereerste ZuidWesters voor een prijs hoger dan de oorspronkelijke aanschafprijs destijds. Want ondanks dat je natuurlijk na verloop van tijd wat gebruikssporen op je sloep krijgt en het aluminium wellicht wat doffer is dan bij aanschaf, van wezenlijke achteruitgang is geen sprake. Regelmatig voeren wij een gebruikte sloep weer opnieuw uit - meestal motor en accu, refurbishen noemen we dat - en geven ‘m een flinke poetsbeurt waardoor zo’n sloep er bijna weer als nieuw uitziet. En elke keer verbazen we ons daar weer over. Niet echt natuurlijk, want we kennen de kwaliteit van onze sloepen, maar toch sta je steeds weer versteld van de duurzaamheid van zo’n boot en hoe goed die er na jarenlang gebruik nog uitziet .
En dat is toch een geruststellende gedachte wanneer je op het punt staat een ZuidWesterSloep aan te schaffen: dat je ook economisch gezien een zeer goede investering doet. Nou is het voor de meeste mensen net als met huizen: je koopt ze om in en mee te leven en niet primair als investering. Maar toch wel mooi meegenomen dat je zo’n waardevaste investering doet. Zowel voor de planeet als voor je portemonnee.
Comments